On the go and need some assistance? Call our Helpline:
MEDIA RELEASES
SUSPEK KES CABUL BERJAYA DI TANGKAP
Wednesday 28 February 2018
Kuala Lumpur
KUALA LUMPUR, 28 Februari – Seorang lelaki berusia 31 tahun yang disyaki mencabul kehormatan seorang penumpang wanita di dalam LRT telah berjaya ditangkap oleh anggota unit tindakan khas (SAT) Polis Bantuan Prasarana pada petang Sabtu lepas.
1

Suspek berjaya dikesan di Stesen Monorel Imbi sekitar jam 1.35 petang Sabtu ketika sedang keluar daripada tren. Anggota SAT yang sedang menjalankan rondaan dengan berpakaian preman telah terserempak dan seterusnya menahan suspek.

Pengecaman dibuat menerusi gambar dari rakaman kamera litar tertutup dan suspek mengaku gambar yang ditunjukkan itu adalah wajah beliau. 

Suspek kemudian dibawa ke pejabat Polis Bantuan Prasarana untuk proses dokumentasi sebelum diserahkan kepada pihak polis di Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur pada hari yang sama.

Dalam kejadian yang berlaku pada 14 Disember 2017, pengadu mendakwa telah dicabul oleh seorang lelaki ketika menggunakan perkhidmatan LRT dari stesen Pasar Seni ke Stesen Masjid Jamek. 

Setelah tiba di stesen Masjid Jamek mangsa dan Polis Bantuan mengejar suspek namun suspek berjaya melarikan diri.

Bertindak atas kejadian, pasukan SAT melancarkan gerakan menjejaki suspek dengan muat turun gambar yang telah dikenal pasti menerusi rakaman kamera litar tertutup. Pemantauan dilakukan disetiap rangkaian pengangkutan kendalian Rapid KL sehingga suspek berjaya diberkas.

Rapid KL ingin menasihati kepada pengguna agar melaporkan terus sebarang kes jenayah kepada kapten bas, pegawai operasi di stesen atau Polis Bantuan sekiranya anda mangsa atau melihat kejadian seumpama ini.

Pengguna LRT, MRT, Monorel, BRT dan bas Rapid KL juga boleh mengunakan aplikasi “Whatapps” untuk melaporkan sebarang kejadian jenayah. Hantar gambar beserta butiran kejadian seperti no tren, lokasi, tarikh dan masa ke nombor 0107664472. Pihak kami akan mengambil tindakan segera berdasar maklumat yang disalur.

Selain itu, pengguna boleh berhubung dengan kami menerusi aplikasi media sosial Rapid KL Facebook dan Twitter atau hubungi talian bantuan Rapid KL.

Tindakan memuat naik gambar kejadian seperti ini ke dalam media sosial dengan tanpa membuat laporan kepada Rapid KL atau pihak berkuasa akan menyukarkan siasatan. Suspek mungkin akan mengubah identiti ketika menggunakan perkhidmatan awam bagi mengelak dikesan.

Untuk rekod, kebanyakkan kes jenayah berjaya diselesaikan sejurus selepas laporan dibuat. Siasatan sukar dijalankan tanpa kerjasama dari semua pihak khususnya pengadu.

Keselamatan dan keselesaan pengguna Rapid KL adalah keutamaan kami dalam menyediakan perkhidmatan bertaraf dunia.

3
Change Location
From
  To
   Save Route
   You can only save routes if you are a member. Sign up now to be able to save up to 10 routes! You can also receive updates and news from MyRapid.
   Save Route
   The route has been saved successfully.
   Route has been Saved
   You have saved this route previously. Please try saving another route.
   You have saved more than 10 Routes.
   Opps! You have saved more than the set 10 routes. Please delete one or more route(s) and try again. Thank you.
   Ooops!
   Generic Popup