On the go and need some assistance? Call our Helpline:
MEDIA RELEASES
RAPID KL LANJUT PERKHIDMATAN DI STESEN DAN LALUAN TERPILIH SEMPENA AMBANG TAHUN BARU 2019
Sunday, 30 December 2018
Kuala Lumpur
KUALA LUMPUR, 30 Disember 2018 – Rapid Rail Sdn Bhd dan Rapid Bus Sdn Bhd selaku pengendali sistem rel transit dan bas Rapid KL akan melanjutkan waktu perkhidmatan sempena Ambang Tahun Baru 2019 malam esok (31 Disember) bagi memenuhi keperluan orang ramai yang akan menghadiri sambutan ini.
1

Lanjutan perkhidmatan ini akan melibatkan 14 stesen LRT, MRT, Monorel, BRT serta 15 laluan bas Rapid KL dan perantara MRT.  

Stesen LRT yang dilanjutkan perkhidmatan sehingga jam 2 pagi adalah seperti berikut; 

 • Stesen LRT KLCC (Laluan Kelana Jaya) 
 • Stesen LRT Masjid Jamek (Laluan Kelana Jaya & Ampang) 

Manakala terdapat 13 stesen kendalian Rapid KL yang turut dilanjutkan sehingga  jam 1 pagi, iaitu; 

1. Stesen LRT Pasar Seni

2. Stesen LRT Ampang Park

3. Stesen LRT USJ 7

4. Stesen LRT Maluri

5. Stesen Monorel Bukit Bintang

6. Stesen MRT Bukit Bintang

7. Stesen MRT Cochrane

8. Stesen MRT Maluri

9. Stesen MRT Mutiara Damansara

10. Stesen MRT Pasar Seni

11. Stesen BRT Sunway Lagoon

12. Stesen BRT Setia Jaya

Stesen-stesen lain akan menamatkan operasi seperti biasa tetapi penumpang masih boleh keluar dari stesen berkenaan bagi meneruskan perjalanan. 

Sementara itu, perkhidmatan bas henti-henti Rapid KL turut dilanjutkan selama 30 minit selepas berakhirnya perkhidmatan tren. Laluan bas yang terlibat adalah 751 (Taman Sri Muda - HAB Pasar Seni ), 781 (Taman Medan - HAB Pasar Seni), 772 (Subang Suria - HAB Pasar Seni), 780 (Kota Damansara - HAB Pasar Seni), 300 (Pandan Mewah - HAB Munshi Abdullah), 640 (Taman Sentosa - HAB Pasar Seni), 450 (Terminal Kajang - HAB Lebuh Pudu), 220 (Taman Melawati - HAB Munshi Abdullah), 180 (Taman Dato’ Senu - HAB Pasar Seni), 173 (Taman Jasa Utama - HAB Medan Pasar HL) , 600 (Puchong Utama - HAB Pasar Seni).

Perkhidmatan bas perantara MRT bagi laluan terpilih juga akan dilanjutkan tempoh perkhidmatan. Laluan yang terlibat adalah T803 (Kwasa Sentral), T101/T102/T103 (Sg Buloh), T464 Kajang dan T460 Stadium Kajang.

Rapid KL menyarankan warga ibukota untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam pada hari tersebut untuk menggelak dari kesesakan lalulintas terutamanya berdekatan kawasan-kawasan yang akan menganjurkan acara dan pertunjukan untuk menyambut ambang Tahun Baru.

Orang ramai juga dinasihatkan untuk menyambut ambang Tahun Baru secara berhemah dan menjaga keselamatan masing-masing sepanjang menghadiri sambutan. Sila berhubung dengan petugas stesen sekiranya memerlukan bantuan.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh mengikuti Twitter dan Facebook MyRapidKL atau melayari laman web: www.myrapid.com.my.

3
Change Location
From
  To
   Save Route
   You can only save routes if you are a member. Sign up now to be able to save up to 10 routes! You can also receive updates and news from MyRapid.
   Save Route
   The route has been saved successfully.
   Route has been Saved
   You have saved this route previously. Please try saving another route.
   You have saved more than 10 Routes.
   Opps! You have saved more than the set 10 routes. Please delete one or more route(s) and try again. Thank you.
   Ooops!
   Generic Popup