On the go and need some assistance? Call our Helpline:
MEDIA RELEASES
PEMINAT DISARAN GUNA RAPID KL UNTUK KE MAJIS PEMBUKAAN SUKAN SEA
Friday, 18 August 2017
Kuala Lumpur
KUALA LUMPUR, 18 Ogos – Para peminat sukan yang berhasrat untuk menyaksikan acara pembukaan temasya Sukan SEA ke 29 di Stadium Nasional Bukit Jalil malam esok dinasihatkan untuk menggunakan pengangkutan awam khususnya perkhidmatan LRT dan bas Rapid KL.

Sebagai Penyedia Pengangkutan Awam Rasmi KL Games 2017, Rapid KL, yang mengendalikan operasi MRT, LRT, monorel, Bas Rapid Transit (BRT) dan bas henti-henti sekitar Lembah Klang dan Selangor, telah mengatur pelbagai inisiatif bagi memastikan keselesaan untuk orang ramai berkunjung ke Stadium Nasional Bukit Jalil bagi memeriahkan acara pembukaan rasmi temasya sukan terbesar Asia Tenggara itu.

Dalam satu kenyataan media, Rapid KL menyarankan orang ramai datang ke Kompleks Sukan Nasional Jalil dengan menaiki tren LRT Laluan Sri Petaling dan turun di Stesen LRT Bukit Jalil, yang kini mempunyai laluan siarkaki berbumbung dari stesen ke stadium berkenaan.

“Laluan LRT Sri Petaling berintegrasi dengan LRT Laluan Kelana Jaya di Putra Heights dan Masjid Jamek. Laluan LRT Ampang, yang berhubung Laluan LRT Sri Petaling di Chan Sow Lin, pula berintegrasi dengan MRT Laluan Sungai Buloh – Kajang di Stesen Maluri untuk terus ke Bukit Jalil.

“Laluan LRT Sri Petaling juga mempunyai stesen sambungan dengan KTM Komuter Laluan Seremban di Stesen Bandar Tasik Selatan, yang juga dihubungkan dengan Terminal Bersepadu Selatan, yang mempunyai kompleks parkir bertingkat yang selesa.

“Anda juga boleh meletak kenderaan di Parkir Bertingkat Stesen LRT Gombak dan LRT Ampang dan beberapa stesen-stesen utama lain bagi enggunakan perkhidmatan LRT untuk terus ke Kompleks Sukan Bukit Jalil. Stesen LRT Bukit Jalil akan dibuka sehingga 1 pagi. Walaupun stesen-stesen lain sudah ditutup ketika itu, laluan keluar di semua stesen LRT, MRT, monorel dan BRT-Laluan Sunway akan dibuka untuk para penumpang keluar,” tambah kenyataan itu.

Alternatif lain yang disediakan oleh Rapid KL untuk datang ke majlis pembukaan temasya sukan berkenaan adalah adalah perkhidmatan bas khas.

Di bawah perkhidmatan khas bersempena dengan majlis pembukaan berkenaan, Rapid KL menyediakan perkhidmatan ekspres dari tujuh lokasi dengan harga tambang RM3 dan RM5 untuk sehala.

Lokasi-lokasi berkenaan adalah :

 • Terminal Jalan Reko, Kajang (RM3) 
 • Ampang Point, Ampang (RM3) 
 • Greenwood, Gombak (RM5) 
 • Hentian Bandar Shah Alam (RM5) 
 • Hentian Bas KLCC (RM3) 
 • Platform C, Pasar Seni (RM3) 
 • Hadapan NU Sentral, KL Sentral (RM3) 

“Operasi untuk masa pergi adalah antara 5 petang dan 8 malam; dan perkhidmatan untuk masa pulang adalah antara 10.30 malam hingga 1 pagi,” kata kenyataan berkenaan.

Change Location
From
  To
   Save Route
   You can only save routes if you are a member. Sign up now to be able to save up to 10 routes! You can also receive updates and news from MyRapid.
   Save Route
   The route has been saved successfully.
   Route has been Saved
   You have saved this route previously. Please try saving another route.
   You have saved more than 10 Routes.
   Opps! You have saved more than the set 10 routes. Please delete one or more route(s) and try again. Thank you.
   Ooops!
   Generic Popup