On the go and need some assistance? Call our Helpline:
MEDIA RELEASES
MMMSL Jalankan Simulasi 19 Kes Percubaan Untuk Persiapan Operasi Haji
Khamis, 25 Ogos 2016
MEKAH
Perkhidmatan rel Al Mashaeer Al Mugaddasah Metro Southern Line (MMMSL) – perkhidmatan rel khusus untuk kemudahan menunaikan ibadat haji di Tanah Suci Mekah, sudah bersedia untuk apa jua kemungkinan bagi memastikan perjalanan lancar untuk para jemaah yang bergantung kepada perkhidmatan berkenaan.

Dikendalikan oleh Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), MMMSL telah menjalankan 19 jenis latihan simulasi sejak 16 Ogos lepas berdasarkan situasi-situasi kecemasan yang diminta oleh pihak berkuasa Arab Saudi untuk ia mengeluarkan permit operasi tahun ini.

Latihan simulasi yang terakhir telah diadakan semalam berhampiran dengan stesen Jamarat, yang melibatkan simulasi insiden kebakaran dan proses mengeluarkan dan menyelamatkan orang ramai daripada premis. Pada hari sebelumnya, latihan diadakan berdekatan dengan stesen Mudzalifah 1 bagi memindahkan penumpang daripada tren yang tergendala dalam empat senario perpindahan yang berbeza termasuk keluar ke platform kecemasan bertingkat.

“Alhamdulillah, kesemua kes percubaan atau ‘test case’ ini telah dilaksanakan seperti yang dikehendaki. Untuk kesemua 19 latihan simulasi ini, mereka dijalankan dengan dipantau oleh sekumpulan pemerhati bebas, yang akan mengemukakan pemerhatian mereka kepada pihak berkuasa Arab Saudi,” kata Pengarah Operasi MMMSL, Haji Muhammad Burhanordin Ismail dalam satu kenyataan hari ini.

Selain situasi tren berhenti secara tiba-tiba ketika perjalanan dan proses memindahkan para penumpang daripada tren ke tren serta yang menggunakan platform kecemasan, siri latihan simulasi berkenaan turut menguji kecekapan staf dan keupayaan dalam keadaan kegagalan dalam sistem komputer dan sistem isyarat, kebakaran di stesen, pintu tren yang gagal dibuka, gangguan bekalan elektrik, kecemasan dalam pergerakan jemaah dan juga mengendalikan pakej atau bungkusan barang yang mencurigakan.

Fadzreen Razak, Pegawai Keselamatan dan Kesihatan Prasarana sedang memberikan taklimat sebelum sesi latihan bermula
Sesi latihan bermula di stesen Mudzalifah 2
Simulasi menyelamat “penumpang terkandas” di stesen Muzdalifah 2
“Rata-rata, kami sudah bersedia. Secara amnya, prestasi kami dalam latihan-latihan ini adalah adalah lebih baik daripada yang telah dilakukan dalam ujian percubaan tahun lepas. Kami lebih bersedia tahun ini kerana mempunyai masa yang lebih panjang untuk membuat persiapan,” tambah beliau.

Kini menjalankan operasi percubaan atau ‘trial ops’ sejak 9 Julai lepas, latihan secara terus menerus 24 jam sehari akan berterusan sehingga 5 September ini sebelum operasi sebenar bermula pada 7 September.

Mengendalikan sehingga 350,000 penumpang sehari pada waktu puncak khususnya pada Hari Wukuf, MMMSL hanya beroperasi hanya untuk tempoh haji selama 7 hari bermula daripada tiga hari sebelum Hari Raya Aidil Adha pada 10 Zulhijjah setiap tahun.

Change Location
From
  To
   Save Route
   You can only save routes if you are a member. Sign up now to be able to save up to 10 routes! You can also receive updates and news from MyRapid.
   Save Route
   The route has been saved successfully.
   Route has been Saved
   You have saved this route previously. Please try saving another route.
   You have saved more than 10 Routes.
   Opps! You have saved more than the set 10 routes. Please delete one or more route(s) and try again. Thank you.
   Ooops!
   Generic Popup